Bulky
275g hladké mouky
170ml teplé vody
20ml oleje
20g čerstvého droždí
1 1/2 lžičky cukru krupice
2 lžičky soli (kdo má rád slanější, může přidat)
1 vejcesezam, mák, sýr na posypání (nemusí být)
1. Do mističky si rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem, troškou teplé vody a uděláme si takové blátíčko.
2. Ke zbytku teplé vody přidáme olej a půlku rozkvedlaného vajíčka. Do druhé půlky vajíčka dáme trošku studené vody a uložíme do lednice.
3. Mouku si osolíme a smícháme s tekutými složkami.
4. Vytvoříme těsto, které dobře propracujeme buď ručně nebo v robotu. Bude se hodně lepit, ale to je dobře, mouku nepřidávejte, nebo by byly tuhé.
5. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a ještě trochu propracujeme.
6. Vložíme zpět do trochu pomoučené mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 45 minut kynout.
7. Po vykynutí znovu trochu propracujeme a rozdělíme na požadovaný počet dílů. Tvoříme malé bochánky, postup jako u buchet (placička, měšec, spojem obrátit dolů, poplácat a dát na plech vyložený pečícím papírem).
8. Na plechu přikryjeme utěrkou a dáme jim ještě tak 20-30 minut.
9. Troubu si předehřejeme na 200 oC
10. Bulky pomašlujeme tím rozkvedlaným vajíčkem co máme v ledničce a posypeme sezamem, mákem...nemusí ale být nic.
11. Pečeme dozlatova 10 - 13 minut bude stačit.